Failure

Failure, why science is so successful door Stuart Firestein (Oxford University Press, 2015)

Filosofen geloven Popper niet meer, wetenschappers geloven niet in Kuhn. De bioloog Stuart Firestein citeert Samuel Beckett als het gaat om het doen van wetenschappelijk onderzoek: “Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better.” Niet te verwarren met de slogan uit Silicon Valley: ‘Fail fast’.

Goede wetenschap is altijd een keihard gevecht. Het wordt gekenmerkt door succes en falen, door bravoure en bescheidenheid, door vreugde en verdriet, door overtuiging en twijfel, door plezier en teleurstelling. Firestein schreef 15 even vrolijke als overtuigende essays over falen in de wetenschap. Komt het beste bewijs voor zijn gelijk niet van de evolutiebiologie? Die ene mutatie die leidt tot overleven wordt pas gevonden na alle variaties die falen en leiden tot uitsterven.

Een belangrijk voordeel van falen in de wetenschap noemt Firestein niet. Toen ik zelf eens een verkeerd idee opperde, volgden er maar liefst 734 artikelen van collegae die mijn falen aantoonden. Een betere citatiescore haalde ik nooit met een goede idee.

Frans W. Saris

DBNg #2 2016