Het uur der waarheid (okt 2015)

Aan de weledelzeergeleerde heer

Dr. Maarten Asscher

Academiegebouw Universiteit Leiden

Betreft: 29 oktober 2015, Het uur der waarheid

Zeergeleerde jonge doctor, beste Maarten,

Hartelijk gefeliciteerd met je promotie en het verschijnen van Het uur der waarheid, Over de gevangenschap als literaire ervaring, waarvan ik al lezend met stijgende bewondering geniet.

Jouw proefschrift leidt er echter toe dat je paranimfen mij in de gevangenis doen belanden, vergezeld van slechts één boek.

Dat ene boek moet reeds in mijn nachtkastje staan, tussen mijn lievelingsboeken.

History of Western Philosophy door Bertrand Russell. Om te begrijpen door welk kwaad ik in de gevangenis beland?

De graaf van Montecristo door Alexandre Dumas vertaald door Jan Mysjkin. Om te leren hoe uit de gevangenis te ontsnappen en wraak te nemen op degenen die mij opsloten?

De ontdekking van de hemel door Harry Mulisch. Om alle natuur- en sterrenkunde in deze monumentale Nederlandse roman?

Brief aan de vader door Franz Kafka. Om nu eindelijk eens de relatie tot mijn eigen vader te kunnen analyseren?

American Earth, environmental writing since Thoreau door Bill McKibben. Om in eenzame opsluiting de moed erin te houden met deze bloemlezing van de mooiste natuurboeken ter wereld?

Verzamelde Gedichten door Lucebert. Om: als ik geen dichter was zou ik / uit honderden woordwonden bloeden / niets zou mij helpen geen gevleugeld / geen hemels woord zou het bloeden stelpen?

Evolutionary writings, including the autobiographies door Charles Darwin. Om na te denken over de zin van het leven?

The Faber book of science door John Carey. Om van beta's als Leonardo da Vinci tot Einstein essays te lezen over hun ontdekkingen, bijeen gebracht en van commentaar voorzien door een alfa?

Swanns kant op door Marcel Proust, vertaald door Martin de Haan en Rokus Hofstede. Om eenzaam en alleen al die prachtige zinnen over de liefde te savoureren?

Essays door George Orwell. Omdat jij Maarten mij dit boek gaf toen ik je vroeg om het mooiste boek in de Atheneum Boekhandel. Ik kan mij geen betere aanbeveling denken.

Dank en groet,

Frans W. Saris